HASAN KALYONCU

HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ DOĞAYI KORUYAN PROJELERE DESTEK VERİYOR

Yayın Tarihi: 21.01.2015

LinkedIn'de Paylaş

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı işbirliğiyle "Toplumsal Duyarlılık Projesi" kapsamında çevreyi ve doğayı koruyan projelerine bir yenisini daha ekleyerek, atık yağların doğaya verdiği zararları önleyen, atık yağ toplama projelerine destek veriyor.

Birbirinden önemli birçok projeye destek veren Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ), önemli bir proje olan atık yağların toplanması projesini destekleyerek önemli bir işe daha imza atıyor. “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”ne göre atık endüstriyel yağlar; lisanslı atık yağ toplama firmaları tarafından, atık motor yağları ise; motor yağı üreticileri veya bunların yetkilendirilmiş kuruluşları tarafından toplanıyor. HKÜ bu projeye destek vererek, atık yağların çevreye verdiği zararlardan olan; kanalizasyon sistemlerinin tıkanması, yeraltı sularının kirlenmesi ve atık yağların arıtma tesisi maliyetlerini artırması gibi çeşitli zararlı faktörlerin oluşumunu engelliyor.

Bakanlık istatistiklerine göre Türkiye'de yıllık yaklaşık 450 bin ton madeni yağ piyasaya sürülüyor ve bu yağların yaklaşık 250 bin tonu atık yağ olarak oluşuyor. Yıllık oluşan 250 bin ton atık yağdan, yaklaşık 45 bin ton madeni atık yağ toplanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, etkili bir atık yağ toplama sisteminin oluşturulabilmesi ve toplama miktarlarının artırılabilmesi için, belirlenen şartları yerine getirecek olan çevre lisanslı atık yağ geri kazanım tesislerini artırmayı planlıyor. HKÜ öğrencileri ise, bakanlığın tesis sayılarını artırması ile birlikte, çeşitli çalışmalarla bu projenin yaygınlaşmasını ve öneminin artmasını hedefliyor.

HKÜ Öğrencileri Kapı Kapı Dolaşarak Atık Yağ Toplanmasının Önemini Anlatıyor

Lavaboya dökülen atık yağların suyu kirlettiğine dikkat çekilerek başlatılan projede, HKÜ öğrenciler iev ev dolaşarak projenin anlam ve önemini anlatarak atık yağ toplanmasını yaygınlaştırmayı planlıyor. Apartmanlarda apartman görevlileri ile de görüşüp onlardan da destek alan HKÜ öğrencileri, tüm hanelerde projenin yaygınlaşması için yoğun bir çaba sarf ediyor.

HKÜ öğrencileri; sitelerin girişlerine, apartman içlerine ve ulaşabildikleri tüm hanelere broşürler ve afişler dağıtarak, semt sakinlerini; atık yağların suya, kanalizasyona dökülmeden toplanmasını ve halkın bilinçlenmesini amaçlıyor. Atık yağlarını teslim etmek isteyenlerin; 444 9 924 numaralı telefonu araması durumunda, ekipler ev adresine gelerek atık yağları topluyor. Kampanya kapsamında aylık 30 tona yakın atık yağ toplanması hedefleniyor. Ayrıca toplanan atık yağlar anlaşmalı lisanslı bio-dizel firmaların tesislerinde yakıta dönüştürülecek.